Tuinhuis ventilatie: Zo werkt het!

Steeds vaker dient een tuinhuisje niet alleen als gereedschapsschuur, maar ook als tweede woonkamer die uitnodigt tot ontspanning. Niet in de laatste plaats omdat het binnenklimaat in een van hout tuinhuisje zeer aangenaam is. Om het op de lange termijn zo te houden, is het belangrijk om het huis voldoende te ventileren. Wij laten u zien hoe u voor de juiste tuinhuisventilatie kunt zorgen.

Waarom is de juiste tuinhuisventilatie zo belangrijk?

De meeste tuinhuizen zijn gemaakt van het natulijke hout, niet in de laatste plaats omdat het een gezellige sfeer creëert. Uw van hout tuinhuis zal u voorzien van het juiste zuurstof-koolstof- en kooldioxidemengsel en daarom is de lucht daar meestal zeer aangenaam.

Het bijzondere aan hout als materiaal is dat het vocht kan opslaan en weer kan afgeven. Het volume van het hout neemt toe of af. Dus het werkt altijd. Om het werk voor het hout te vergemakkelijken, is een goede ventilatie uw tuinhuis van groot belang!

Stel je voor dat het buiten zwaar regent en dat je de bescherming van je tuinhuis gebruikt en daar blijft. Binnen is er een kamertemperatuur van ca. 21 graden Celsius, terwijl het buiten slechts 10 graden warm is. De buitenkant van uw tuinhuis en dus het hout absorbeert de vochtigheid van de regen. De binnenkant daarentegen geeft vocht af om de warme en droge lucht te bevochtigen, waardoor het hout samentrekt. De gevolgen zijn dat de balken kunnen kromtrekken en scheuren kunnen ontstaan.

Om dit tegen te gaan en het hout wat werk te besparen, is het belangrijk om regelmatig te ventileren. Zo passen de temperatuur en luchtvochtigheid in het tuinhuis zich aan de omstandigheden van het milieu aan en kan het hout gelijkmatig werken.

Schimmel in het tuinhuis: het resultaat van onvoldoende ventilatie

Bij onvoldoende ventilatie in het tuinhuis kan er schimmelvorming ontstaan. Dit kan het hout aantasten en bijdragen aan de ontbinding ervan. Ook meubels, kleding en boeken die hun plaats hebben gevonden in het tuinhuis kunnen in het ergste geval door schimmels worden aangetast.

De ideale leefomstandigheden voor schimmels zijn een hoge luchtvochtigheid in combinatie met de juiste temperatuur. Bij een relatieve oppervlaktevochtigheid van meer dan 70 procent en temperaturen tussen 0 en 60 graden Celsius kan schimmel ontstaan. De optimale groeiomstandigheden verschillen per schimmelsoort, maar veel schimmels geven de voorkeur aan warme temperaturen tussen de 25 en 35 graden Celsius.

Tuinhuisventilatie ja of nee?

Rekening houdend met het feit dat schimmel zich in het buitenste geval bij onvoldoende tuinhuisventilatie kan vormen, moet de vraag "tuinhuisventilatie ja of nee" snel en duidelijk met ja worden beantwoord, omdat schimmel negatieve effecten kan hebben op de gezondheid en daarmee moet worden vermeden.

Wat schimmel is, hoe je het kunt voorkomen en verwijderen, leggen we uit in ons raadgever "Vorm in het tuinhuis: hoe je het permanent kunt vermijden en verwijderen".

De onaangename schimmel kan zich niet alleen in het tuinhuis maar ook in de sauna verspreiden. Daar kan schimmelaantasting ernstige gevolgen hebben en zelfs tot gevolg hebben dat u de sauna moet ontmantelen. Om dit te voorkomen, laten wij u zien wat u kunt doen tegen schimmel in de sauna en hoe u schimmelvorming kunt voorkomen.

De juiste ventilatie voor het tuinhuisje

Regelmatige ventilatie uw tuinhuis heeft hoge prioriteit en mag niet worden verwaarloosd. Het is belangrijk dat elk huis geventileerd wordt naar gelang het gebruik. De voldoende ventilatie in een tuinhuis, dat als tweede woonkamer of hobbyruimte wordt gebruikt, moet duidelijk uitgebreider zijn dan de ventilatie een opberghuisje.

In ieder geval moet de juiste ventilatie in de vorm van luchtblazen worden gegarandeerd, ongeacht hoe u uw tuinhuis gebruikt. Dit zorgt voor een snelle luchtuitwisseling, maar verliest niet veel warmte. 


Als u uw tuinhuis als hobbykamer of tweede woonkamer gebruikt, dient u ca. 5 tot 10 minuten per uur te ventileren, omdat uw lichaam door de ademhaling en het zweten veel water verliest.

Als uw tuinhuis dient als schuilplaats voor tuingereedschap en tuinmeubilair, is het voldoende om 1 tot 3 keer per week te ventileren.

Onze tip: Plaats meubels en apparaten niet te dicht bij de muren zodat ze voldoende geventileerd worden.

Heb ik een Ventilatierooster nodig in het tuinhuis?

Naast regelmatige ventilatie kan een ventilatierooster ook een goede Ventilatie in het tuinhuis ondersteunen. Het helpt om vocht te voorkomen en zo ook schimmelvorming te voorkomen. Het is raadzaam om niet slechts één ventilatierooster, maar twee ventilatierooster te installeren. De montage moet diagonaal tegenover elkaar worden uitgevoerd. Een van de roosters wordt op plafondhoogte en het andere op vloer gemonteerd. Dit zorgt voor optimale ventilatie. Hieronder laten wij u zien hoe u een ventilatierooster in het tuinhuis moet plaatsen.

Hoe installeer ik een Ventilatierooster in mijn tuinhuis?

Het installeren van een tuinhuisventilatiesysteem is zeer eenvoudig en neemt zeer weinig tijd in beslag. Hierbij maakt het niet uit of u het Ventilatierooster direct tijdens de Montage het tuinhuis installeert of achteraf. Veel van onze tuinhuismodellen worden geleverd Leveringspakket een Ventilatierooster, zodat u deze niet extra hoeft te kopen.

Volg de onderstaande stappen om de Ventilatierooster in het tuinhuis te installeren:

  1. Teken eerst de grootte van het Ventilatierooster op de juiste plaats op de muur van uw tuinhuis.
  2. Boor een 10 mm gat in een van de hoeken.
  3. Zaag nu de gemarkeerde opening uit met een decoupeerzaag. Het is het beste om uit te gaan van het eerder geboorde gat.
  4. Schroef als laatste het Ventilatie over de uitsparing en je bent klaar!

Dankzij het ventilatierooster kunt u nu zorgen voor continue ventilatie in uw tuinhuis.

Tuinhuisventilatie met een ventilator op zonne-energie

Om voor voldoende ventilatie in het tuinhuis te zorgen, is het ook mogelijk om naast het installeren van een ventilatierooster ook een ventilator op het tuinhuis te monteren Deze kan niet alleen worden gebruikt voor de ventilatie, maar ook voor de toevoer van afvoerlucht. Een ventilator voor zonne-energie ventileert het huis automatisch in direct zonlicht. Er is dus geen extra stroom nodig. De zonnecellen werken ook als het bewolkt is, maar niet zo sterk als bij fel zonlicht. Toch is de elektriciteit voldoende om het huis enkele uren te ventileren. Zo hebben onaangename geuren, condensatie en schimmel geen kans in uw tuinhuis.

 

Hoe monteer ik een ventilator op zonne-energie?

Bij de montage van een ventilator voor zonne-energie hoeft u weinig aandacht te besteden. De ventilator wordt bevestigd aan de buitenmuur van uw tuinhuis. Het volgende geldt: hoe hoger, hoe beter. Het is belangrijk dat de fotovoltaïsche cellen naar boven wijzen, zodat de zonnestraling optimaal kan worden benut. De opening voor het luchttransport moet naar de vloer wijzen, zodat er geen regenwater in het tuinhuis kan binnendringen.

Nu weet u waarom regelmatige en goede ventilatie van uw tuinhuis zo belangrijk is en hoe u voor voldoende ventilatie kunt zorgen.

Wist u dat het ventilatie in het serre is uiterst belangrijk? We hebben ook enkele nuttige tips en trucs voor u samengesteld over dit onderwerp.

***

Foto omslag: ©maison et jardin
Artikelfoto's: Figuur 1: ©maison et jardin/klantenproject, Figuur 2: ©iStock/grebcha, Figuur 3: ©maison et jardin, Figuur 4: ©maison et jardin/klantenproject, Figuur 6: ©istock.com/ LFO62.

 

 

Selecteer uw land en taal:

We hebben gemerkt dat u uit een ander land komt. Wilt u van shop veranderen? Wij zijn blij om u in vele landen Maison & Jardin producten te kunnen aanbieden. Beschikbaarheid, prijs en verzendingsopties zijn verschillend. Helaas kunnen wij geen internationale verzending bieden.

Opmerking

Deze categorie is niet beschikbaar in dit land.

Dit artikel is niet verkrijgbaar in dit land.

Wanneer u de pagina verlaat, worden het winkelmandje en het notitieblok gewist

Wanneer u de pagina verlaat, wordt het veld met notities gewist..

Wil je nog steeds doorgaan?