Schimmel is een kamergenoot die zich ongevraagd in tuinhuizen verspreidt. Het ziet er lelijk uit, ruikt onaangenaam, tast het bouwmateriaal van het tuinhuis aan en vormt een gevaar voor de gezondheid van mens en dier: Als schimmelsporen, celbestanddelen en stofwisselingsproducten door schimmels worden geïnhaleerd, reageert het lichaam letterlijk geïrriteerd en allergisch. In het ergste geval zal het lichaam vergiftigd zijn. We leggen uit waar en waarom schimmelvormen worden gevormd, hoe je deze kunt voorkomen en ook hoe je van schimmel af komt in het tuinhuis.
Wat is schimmel?
Schimmel is de zichtbare verandering van een oppervlak door schimmels. Schimmels kunnen bijna overal in de lucht in lage concentratie worden aangetroffen, zowel binnen als buiten. Het aantal verschillende matrijstypes wordt geschat op 130.000. De meeste van deze matrijstypes worden in de loop van de jaren op 130.000 geschat. Deze omvatten zowel nuttige als schadelijke schimmels.
Terwijl we nuttige organismen gebruiken om voedsel zoals kaas (blauwe kaas) en worst te verfijnen of als een organische bron voor de productie van antibiotica of cholesterolverlagende medicijnen, maken andere schimmels voedsel niet eetbaar door het produceren van sterke giftige stoffen die niet ondoeltreffend zijn tijdens het koken, braden, bakken, verzuren, drogen of invriezen. Schimmel kan ook bouwmaterialen zoals hout aantasten, wat bijdraagt aan de afbraak ervan.
Belangrijk: zowel levende als dode schimmels zijn gevaarlijk.
Fungus vormen vaak een gekleurde coating (witachtig, groenig, geelachtig, grijsachtig), bijvoorbeeld op bedorven voedsel, vochtige muren of hout. We hebben dus een belangrijke voorwaarde genoemd voor de ontwikkeling van schimmels: Vochtigheid. Schimmels hebben vocht nodig, ze zijn hun levenselixer. Het vocht kan afkomstig zijn van de aangetaste stof en/of van de omgevingslucht waaruit het bij de juiste temperatuur valt (trefwoorden: condensatie en condenserende waterdamp). De sporen van de schimmels breedte dan door de lucht. Als ze op een geschikt kweekmedium terechtkomen, vormen ze een mycelium, d.w.z. een veelheid van draadvormige cellen (zogenaamde hyphae) die zich in een cirkel verspreiden.
Vormen "eten" organische moleculen zoals koolhydraten, vetten en eiwitten - voedingsstoffen die ze vinden in voedsel, in de bodem, in de bodem, in hout, in uitwerpselen, in stofdeeltjes, in leer en zelfs in kunststoffen.
Waarom "groeit" schimmel in het tuinhuis?
Fungusporen zijn overal in de lucht te vinden. Of ze zich wel of niet in uw tuinhuis vestigen hangt af van de leefomstandigheden die de sporen daar vinden.
Alleen als aan alle groeicondities is voldaan, zet de schimmel zich neer en breedte hij zich. Omdat schimmel organische stoffen omzet in organische stoffen, vindt het veel "voedsel" in uw tuinhuis: Bijvoorbeeld cellulose in behang en gipskarton en ander recyclebaar materiaal in wandcoatings en vloerbedekkingen vloer stof- en vuilresten zijn ook een rijke bron van voedingsstoffen. Je moet weten dat schimmel niet alleen van invloed is op de bouwonderdelen van je tuinhuis (muren, plafonds, raam), maar ook op meubels, kleding, boeken en meer.
Onze tip: Als u het risico van schimmelvorming in het tuinhuis wilt voorkomen of een schimmel wilt bestrijden die zich daar al heeft gevestigd, moet u vooral zorgen voor het klimaat in het tuinhuis. Het klimaat is op zijn beurt de som van de heersende klimatologische omstandigheden, inclusief temperatuur, vochtigheid en luchtbeweging.
Ideale leefomstandigheden voor schimmel in het tuinhuisje
Ideale leefomstandigheden voor schimmels zijn, naast het verzadigende kweekmedium, een hoge luchtvochtigheid en de juiste temperatuur. De schimmelgroei zet zich in bij een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 70 procent en is mogelijk tussen 0 en 60 graden Celsius. De optimale groeitemperatuur varieert van schimmeltype tot schimmeltype. Veel schimmels geven de voorkeur aan warme temperaturen tussen de 25 en 35 graden Celsius. Bij inademing vinden deze schimmels ideale groeiomstandigheden in ons lichaam. De temperatuur heeft echter niet alleen invloed op de groei van de schimmels op zich, maar ook op hun metabolisme: Gevaarlijke schimmelgiften worden vaak slechts in bepaalde temperatuurbereiken gevormd.
Het is vermeldenswaard dat schimmels zich graag comfortabel voelen op houtvernietigende schimmels. Zij herkennen deze mal daarom niet onmiddellijk.
Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met een matrijsschade-expert die de matrijs zal beoordelen op basis van het type en de omvang van de aantasting en u zal adviseren over passende maatregelen.
Hoe voorkom ik schimmelplagen in het tuinhuis?
Je kunt niet concurreren met het mondiale klimaat en de regionale omstandigheden. Overweeg daarom al bij de aankoop van uw tuinhuis, welk materiaal zich goed bij u in de tuin maakt: Zowel optisch als structureel-fysiek.
Controleer dus de bouwgrond van uw toekomstige tuinhuis, evenals de typische weersomstandigheden en andere factoren die de vochtbalans van uw tuin beïnvloeden: bijvoorbeeld schaduw, vloer, nabijheid van grondwater en oppervlaktewater. Beslis vervolgens over bouwmaterialen en bouwwijze die goed zijn afgestemd op de heersende omstandigheden. Omdat één van de vochtbronnen ook (te) nat bouwmateriaal is, moet u er ook voor zorgen dat uw nieuwe tuinhuis niet alleen professioneel gebouwd is, maar dat het materiaal goed is en zal worden behandeld. Hier geldt: Vers hout is natter dan goed opgeslagen en gedroogd.
Als het bouwweefsel al bestaat, is het belangrijk om het te beschermen tegen te veel vocht. Het gevaar is vooral groot in de herfst, het "regenseizoen" in onze breedte. In tuinenhuizen van hout kan het regenen door scheuren en spleten heen, waardoor het binnenklimaat vochtiger wordt. Bovendien wordt het hout nat, wat op zijn beurt de luchtvochtigheid verhoogt wanneer het hout het opgenomen vocht verdampt. Ook als u vochtig tuin in het tuinhuis plaatst, stijgt de luchtvochtigheid in de lucht. De vochtigheid van onderaf is een andere bron van vocht waar uw tuinhuis last van kan hebben. Slecht afvloeiend water hoopt zich op en dringt in het ergste geval door de vloer, bijvoorbeeld de vloerplanken, in het interieur. Creëer geschikte afwateringsfaciliteiten.
Het probleem met het geheel: Anders dan in het voorjaar en de zomer is het buiten in de herfst kouder. Regen wordt niet vaak gevolgd door droog en/of zonnig weer in de herfst. Bovendien bent u in de herfst en winter meestal minder vaak in het tuinhuisje - en dus minder vaak in de lucht. Het vocht blijft dus in het tuinhuis en biedt de beste groeimogelijkheden voor schimmel. Terwijl vroegere houten gebouwen een hoge mate van ventilatie boden, zijn moderne tuinhuizen echter al dicht bij elkaar gebouwd om energietechnische redenen. Waardevolle warmte blijft binnen dankzij de dichte gebouwschil, dat is wat men wil. Daarom dringt er echter geen verse lucht meer door en ontsnapt er geen gebruikte lucht meer. Het vocht blijft dus in het tuinhuis.
De 10 beste tips om meeldauw in de tuinschuur te voorkomen
Concreet kunt u het volgende doen om schimmel uit het tuinhuisje te verwijderen:
- Controleer in de herfst uw tuinhuis op lekkages! Corrigeer ze indien nodig professioneel.
- Controleer in het bijzonder de dichtheid van de dakconstructie en de dakbedekking.
- Bescherm het hout met een houtverduurzamingsglazuur (Impregnering), zodat vocht het hout niet sterk kan beschadigen. Speciale schimmelwerende verven en vernissen zijn ook verkrijgbaar in de speciaalzaken. Laat u adviseren welk product het beste bij uw tuinhuis past.
- Reinig de bladeren en het vuil van de regengoot, zodat het regenwater van het geplande pad wordt afgevoerd, de goot niet ongecontroleerd overloopt en het water langs de wanden loopt.
- Controleer of een overlopende regenton een mogelijke bron van vocht is.
- Groene planten zorgen voor een vochtig (kamer)klimaat. Te veel groen in/bij het tuinhuisje kan zorgen voor een soort "serreklimaat" zorgen ervoor dat schimmel de beste leefomstandigheden biedt. Als u meeldauw wilt voorkomen, moet u daarom niet te veel planten in het tuinhuis verzorgen.
- Verlucht het tuinhuis regelmatig, bij voorkeur volgens het principe van luchten door middel van een stootje: d.w.z. open de Deur en raam zo ver dat de tocht erdoor kan. Voor woonruimtes is het aan te raden om dit minimaal één keer 's morgens en één tot vijf minuten 's avonds te doen. Vergelijkbare ventilatieresultaten kunt u bereiken met spleetventilatie (raam op de helling") als de raam het tuinhuis elk gedurende 15 tot 30 minuten open staan.
- Als regelmatige ventilatie niet mogelijk is, kunt u ook specifieke ventilatieopeningen maken die zorgen voor permanente ventilatie van het tuinhuis. Zorg ervoor dat u ze strategisch instelt en dat u ze, als ze de juiste grootte hebben, beveiligt tegen ongewenste indringers zoals kleine knaagdieren en vogels, bijvoorbeeld met een rooster.
- Als alternatief kunnen ontvochtigers worden gebruikt die, afhankelijk van het werkingsprincipe, elektriciteit verbruiken tijdens het gebruik, wat uw elektriciteitsrekening verhoogt.
- Intussen zijn er ook zogenaamde schimmeldetectoren, die automatisch alarm slaan als er schimmels in huis ontstaan.
Wat kan ik tegen schimmel in het tuinhuisje doen?
Als alle maatregelen voor de preventie van vorm in het tuinhuis tevergeefs waren, moet u maatregelen voor vormcontrole treffen. Het is belangrijk dat je niet alleen de voor de hand liggende schimmel wegwerkt, maar ook de oorzaak(en) ervan bestrijdt. U heeft hiervoor verschillende mogelijkheden, die wij u in het volgende zullen voorstellen:
De 3 beste tips voor het verwijderen van schimmel uit tuinhuizen
- Het internetportaal holz.de schrijft dat de succesvolle bestrijding van een schimmelplaag alleen al door de terugtrekking van de effectieve waterbron? Chemische bestrijdingsmiddelen zijn daarom niet nodig. Azijn wordt vaak aanbevolen als huishoudelijk middel tegen schimmel.
- In de relevante fora vindt u een aantal goede adviezen over het onderwerp schimmelverwijdering in tuinhuizen. Zo adviseert de meesterschilder Grineisen in het Forum selbst.de om het door de schimmel aangetaste gebied eerst te reinigen met algiciden en fungiciden. Meester Grineisen gaat verder:
"BELANGRIJK: Niet te dicht en niet te veel druk reinigen, anders wordt het hout opengescheurd. De was (een oplosmiddelvrije houtwas - redactionele nota) moet worden verwijderd omdat het niet echt kan helpen. Na reiniging van het oppervlak: bedek het gehele hout met een gepigmenteerde dunne laag glazuur. Waarom gepigmenteerd? Dit is de enige manier om UV-bescherming te bereiken. U moet er ook voor zorgen dat er nergens vocht staat - zoals in plooien of op horizontale oppervlakken. Het is belangrijk dat er ook geen koudebruggen zoals bij hout en metaal direct op elkaar worden ontwikkeld. Deze kunnen schimmel in de kortst mogelijke tijd vrijgeven door de resterende vochtigheid.
- Het portaal Schimmel-Ratgeber.de gokt - voor de afstand van schimmelvlekken - het oppervlak met een hoog percentage alcohol (isoprpylalcohol, 70 procent, zie video hierboven - opmerking van de redactie) af te spoelen. Als de schimmelvlekken volledig kunnen worden verwijderd, kunnen de aangetaste oppervlakken met een chloorhoudende schimmelverwijderaar worden behandeld voor preventiedoeleinden. Het beste is om de behandeling van de schimmelbeitsen twee of drie keer te herhalen om zo diep mogelijk in het hout door te dringen. Bij het werken met chloorhoudende middelen moet altijd voor een goede ventilatie de ruimte worden gezorgd. Als de schimmelvlekken nog zichtbaar zouden zijn, zou het zeer moeilijk zijn om ze volledig te verwijderen. In de meeste gevallen zou alleen nog een mechanische behandeling van het hout overblijven (schuren, schaven). Soms is het mogelijk om de schimmelvlekken te bleken met chloorhoudende middelen. Dit kan echter leiden tot verdere verkleuring. Als een dergelijke behandeling niet mogelijk zou zijn, zou het enige wat overblijft, zijn om de getroffen gebieden te overschilderen of erger te maken.
Het is belangrijk op te merken dat je jezelf moet beschermen tegen vliegende schimmelsporen bij het bestrijden van schimmel. Met mond- en neusbescherming, oogbescherming en beschermende kleding die uw huid bedekt.
Lees meer:
- Het artikel "(Mould)-Pilzsaison" presenteert het onderwerp schimmelplaag op een opmerkelijk feitelijke en ongethematiseerde manier.
- Het matrijsspecialistencentrum legt op zijn website uit hoe de temperatuur van invloed is op schimmel en meeldauw.
- Het portaal Holzfragen.de legt in detail uit wat het betekent als hout wordt aangevallen door schimmel.
***
Titel collage: Foto links: ©iStock/Heiko119; foto rechts: ©iStock/grebcha
artikelafbeeldingen: ©iStock/grebcha; ©iStock/cegli; ©iStock/purple_queue; ©iStock/MarinaCH; ©iStock/LucaLorenzelli; ©maison et jardin; ©maison et jardin