Door de video te bekijken, gaat u ermee akkoord dat uw gegevens worden doorgegeven aan YouTube en dat u het privacybeleid hebt gelezen.
Wilt u weten wat een wintertuin kost? Dan geven wij u het antwoord: Wij hebben voor u de wintertuinprijzen samengesteld, die wij enerzijds vaststellen aan de hand van het type wintertuin en anderzijds aan de hand van de samenstelling ervan. U leert wat de kosten zijn die u kan verwachten voor een warme en een koude wintertuin. We geven ook prijzen voor wintertuinen van hout of glas. De wintertuinkosten worden ook onderverdeeld in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. En niet in de laatste plaats vertellen wij u, in welk hoogte de extra kosten (bedrijfskosten de wintertuin) worden weerspiegeld in de bedrijfskosten van de wintertuin.
Het antwoord op de vraag "Wat kost een wintertuin?" is bepalend voor welke wintertuin u koopt. Als u uw wintertuin plant, is het raadzaam om de kosten altijd in de gaten te houden. Deze hangen af van vele factoren, waaronder deze:
- van het wintertuintype (afhankelijk van het doel: warme en levenswintertuin, koude wintertuin),
- het gebruikte bouwmateriaal (Bouwwijze: verbindingselementen van hout, kunststof of aluminium en glas als oppervlaktebouwmateriaal),
- de apparatuur (verwarming, airconditioning, ventilatie, zonweringstechniek),
- van de inrichting en van de grootte en vorm (bouwstijl).
Welke wintertuinen zijn er?
U heeft de keuze tussen verschillend getempereerde wintertuinen, waarbij de typische bedrijfstemperaturen (koud, medium warm, warm) resulteren in verschillende gebruiksmogelijkheden voor de wintertuin:
- Een zogenaamde koude wintertuin wordt niet verwarmd (bespaart verwarmingskosten!). Temperaturen tussen nul en 12 graden Celsius zijn er dus meestal het belangrijkst. De wintertuin is daarom vrij koud en biedt uw planten een plek om te overwinteren. Het is vaak ontworpen als een eenvoudige glazen uitbreiding. Belangrijk: Een koude wintertuin is niet geschikt om in te wonen.

Een koude wintertuin biedt ruimte om de planten te overwinteren. Op zonnige winterdagen kunt u er ook goed zitten.
- In de zogenaamde warme wintertuin zijn temperaturen tussen de 12 en 19 graden Celsius gebruikelijk dankzij de verwarming. Dit wintertuintype, dat ook als medium warm wordt verhandeld, is meestal niet erg warmte-isolerend. Ze kunnen het dus gebruiken als een koelere levensruimte, maar moeten zich in de loop van het jaar beperken. Belangrijk: Met een middelwarme wintertuin hoeft u niet te voldoen aan de hoge eisen van de energiebesparingsverordening (EnEV) voor warme wintertuin. Het kan dus worden opgebouwd uit materialen met een lagere warmte-isolatie, zodat u kosten kunt besparen.

Een warme wintertuin kan bijna het hele jaar door worden gebruikt.
- U kunt de zogenaamde levende wintertuin (ook wel warme wintertuin genoemd) het hele jaar door als volwaardige woning gebruiken. Typisch is dat de temperatuur in deze kamer altijd meer dan 19 graden Celsius bedraagt. Het glazen dak en de zijelementen zijn onderworpen aan strenge eisen van de EnEV en de vloerplaten moeten overeenkomen met die van woongebouwen. Belangrijk: vanwege de wettelijk voorgeschreven isolatiewaarden kan alleen het juiste bouwmateriaal in aanmerking worden genomen voor de residentiële meerwaarde - wat op zijn beurt extra kosten met zich meebrengt.

In de levenswintertuin zit u zowel in de zomer als in de winter comfortabel.
Bereken van de wintertuinkosten: Hoe de prijs te berekenen
Online rekenmachines voor de kosten van de wintertuin
Bereken deKosten voor de serre aan de hand van de aankoopprijs van de serre, de basiskosten en extra kosten.
Tegenwoordig kunt u uw serre als kant-en-klaar model als geprefabriceerde kit kopen of zelf uit losse onderdelen in doe-het-zelf (DIY) stijl samenstellen. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om een individuele wintertuin naar uw wensen te laten maken. Qua prijs is de Bouwpakket meestal de goedkoopste, omdat de onderdelen daarvoor machinaal in grote aantallen worden geproduceerd. Vergeleken met zelfgeassembleerde materialen hebben kits het voordeel dat alle ingrediënten van de serre optimaal op elkaar zijn afgestemd en dat er bijna geen materiaal overblijft. Bij zelfgeassembleerde materialen bestaat er een risico op overmaat. De individuele productie van een wintertuin is complex en daarom het duurst.
De kosten van de wintertuin: de basiskosten
Om een ruwe schatting te maken van de conservatoriumkosten die u zult moeten betalen, kunt u enerzijds de prijzen van de Serres van relevante aanbieders op het net nemen en er bijvoorbeeld de volgende basiskosten (richtprijzen inclusief BTW) aan toevoegen:
- 1.200 tot 5.500 euro voor de Fundering
- 2.000 tot 6.000 euro voor de Montage
- 2.500 tot 5.000 euro voor verwarming
- 200 tot 2.000 euro voor de Ventilatie
- 2.000 tot 3.500 euro voor zonwering
Onze tip: Afhankelijk van de aanbieder zijn de basiskosten ook een deel of de gehele offerte, d.w.z. inbegrepen in de aankoopprijs van de serre. Zoals u kunt zien, vormen de Montage een groot deel van de basiskosten van de serre. Weeg hier af of u de serre zelf wilt bouwen of door professionals wilt laten bouwen om Kosten. Dat laatste lijkt op het eerste gezicht alleen maar duurder, want voor de zelfmontage is niet alleen manuele kennis nodig, maar ook ervaring in het omgaan met glas en het monteren ervan boven het hoofd. Het gevaar van het maken van fouten tijdens de Montage de wintertuin of het veroorzaken van schade is groot.
Wintertuinkosten: vaste tarieven
Of u kunt gebruik maken van forfaitaire Kosten zoals:
- Een koude wintertuin kost tussen de 10.000 euro (lagere prijsklasse) en 25.000 tot 50.000 euro (hogere prijsklasse).
- 20.000 tot 35.000 euro (lager prijssegment) en 30.000 tot 100.000 euro (hoger prijssegment) kosten een warme of residentiële serre.
Wintertuinkosten: vlakke prijzen per vierkante meter
Of u kunt vaste tarieven per vierkante meter berekenen om de wintertuinkosten te berekenen:
- Een enkele beglaasde en ongeïsoleerde serre is beschikbaar voor prijzen tussen de 400 en 800 euro per vierkante meter.
- Meervoudige beglazing of geïsoleerde profielen verhogen de isolerende eigenschappen van de serre - en de serre kost 100 tot 300 euro per vierkante meter.
Wintertuinkosten: extra kosten enKosten
Zij kennen daarbij de ruwe richtkosten voor de drie wintertuintypen en de bijbehorende basiskosten (ook als richtwaarden). De zogenaamde extra kosten ofKosten, die u ook vóór de aankoop in aanmerking moet nemen, ontbreken nog steeds. Als extra kosten bij deKosten en basiskosten komen de vaste kosten van de wintertuin bij de vaste kosten, zoals
- Schoonmaakkosten (binnen- en buitenreiniging)
- instandhouding (bv. houten draagprofielen vereisen regelmatig onderhoud en/of beschermende coatings)
- verwarmingskosten
- elektriciteitskosten
- Kosten
er naartoe.
Afhankelijk van de frequentie van de interne en externe reinigingswerkzaamheden kunnen de reinigingskosten een grote post op de energierekening vormen. Deze zijn afhankelijk van de grootte en de staat van de serre en van het prijsniveau in uw regio voor dergelijke professionele diensten. Indien u geen gecombineerde schoonmaak wenstKosten tot 300 Euro), dient u dit te weten: Meestal is het schoonmaken van de buitenkant van een wintertuin met gemiddeld 120 tot 160 euro duurder dan het schoonmaken van de binnenkant (80 tot 110 euro).
De verwarmingskosten hangen zowel af van de grootte van de te verwarmen serre als van de energetische toestandBouwwijze, materiaal en isolatie) en de verwarmingstechniek van de serre. Onze tijdschrift bijdrage "Wintertuinverwarming: hoe u uw wintertuin optimaal kunt verwarmen" legt alles wat u moet weten in detail uit.
Wintertuin: Kosten uitgesplitst per materiaal
Zoals reeds aan het begin vermeld, hangt de prijs van een serre ook af van het materiaal waaruit het is gebouwd. De volgende materiaalcombinaties zijn gebruikelijk:
De materialen hebben zich bewezen als dragermateriaal (profielen):
De warme houttinten geven het winterse tuinhout gezelligheid.
- Wintertuinhout (stabiel, duurzaam, natuurlijke isolatie, ecologische, letterlijk warme sfeer, maar: veel onderhoud)
- Serrekunststof (gemiddelde Stabiliteit, geen isolerende werking, soms geen weer en lichtechtheid, nauwelijks onderhoud)
Deze koude wintertuin van Aluminium en glas ziet er zeer modern en licht uit.
- Serre Aluminium (zeer stabiel, duurzaam, maar: aluminium is een zeer goede warmtegeleider, isoleert slecht, isoleert slecht, Kosten)
- Serrestaal (zeer stabiel en draagkrachtig, grote glaselementen zijn draagbaar, maar: heeft Corrosie nodig)
- of materiaalcombinaties zoals verandahout/aluminium met aluminium aan de weerszijde en hout aan de binnenkant (zeer Kosten) of verandakunststof/aluminium met aluminiumkernen in holle kunststofprofielen
Voor de oppervlakken (dak, zijwanden) zijn geschikt:
- beide kunststof platen gemaakt van Polycarbonaat
- evenals glasplaten van veiligheidsglas (met optionele extra functies zoals thermische isolatie (isolerend glas), UV-bescherming, vuilafstotend lotuseffect)
Tip: Deze materiaal- en materiaalcombinaties resulteren in standaard serrebenamingen: Zo wordt een wintertuin met draagprofielen Van hout ook verhandeld als wintertuinhout en een met glazen oppervlakken als wintertuinglas. Hieronder geven we een voorbeeld van een serremodel dat met hetzelfde isolatieglas (U-waarde = 1,4) voor dezelfde grootte (B x D x HTraufe/HFirst 4,1 x 3,1 x 3,1 x 3,1/3,3 meter) en vorm (lean-to house) wordt gebouwd, terwijl de materialen voor de Constructie variëren:
- Draagconstructie van kunststof: 10.000 euro
- Van hout draagconstructie: 13.500 euro
- Ondersteunende constructie van aluminium: 19.500 euro
Als daarentegen balken van thermisch verzinkt staal en eenvoudig glas zouden worden gebruikt, zouden de Kosten voor deze serre iets meer dan 7.000 euro bedragen.
Meer over dit onderwerp
- Wintertuin ABC: u moet dit in overweging nemen bij de planning
- 5 praktische en creatieve inrichtingsideeën voor uw serre
- Buitengewone serre: foto's, ideeën & voorbeelden voor uw woning
***
Coverfoto: ©istock.com/kunstenaar-onbeperkt
Artikel foto's: Figuur 1-2: ©maison et jardin, Figuur 3: iStock/beschermd terrein, Figuur 4: ©iStock/JFsPic, Figuur 5: ©Marco2811-Fotolia.com, Figuur 6: ©iStock/kodachrome25, Figuur 7: ©maison et jardin