Steeds meer mensen genieten van gezond zweten in de sauna. Volgens een onderzoek van de Duitse geregisteerde vereniging voor sauna's maakten 30 miljoen Duitse burgers al in 2008 min of meer regelmatig gebruik van een sauna, waarvan er 1,6 miljoen thuis al een sauna hebben. De Finnen, voor wie een eigen sauna altijd al een standaardvoorziening is geweest, hebben ons laten zien hoe. De "Finse" was en is echter meestal geen installatie in uw eigen huis, maar een vrijstaande buitensauna in de open natuur, die de mogelijkheid biedt om na een sauna in de frisse lucht af te koelen.
Het tuinhuisje als sauna huis
Steeds meer Duitse burgers komen nu om te genieten van deze smaak van natuur sauna's. Het eigen sauna in de tuin is trendy en maakt de tuin ook in het koele seizoen tot een graag bezochte plek. Als het hele gezin gebruik maakt van de tuinsauna, zal de investering in de loop der jaren ook aanzienlijk goedkoper zijn dan een wekelijks bezoek aan het dichtstbijzijnde openbare sauna.
Hoe moet een sauna worden ontworpen voor uw eigen tuin? Wat zijn de voorwaarden en wat heeft u nog meer nodig om te ontspannen en te genieten van het saunabezoek? Om deze vragen te beantwoorden, hebben we een aantal tips samengesteld die u kunt gebruiken als checklist bij het nemen van beslissingen.
Bouw uw eigen sauna of een bouwpakket kopen?
Natuurlijk zijn wij als fabrikant niet neutraal in deze vraag en pleiten wij voor de praktische sauna uit ons assortiment. Toch zullen veel toegewijde doe-het-zelvers het waarschijnlijk eens zijn met de bewering dat planning en bouwen van een complex tuinhuis met geïntegreerde sauna geen eenvoudig project is. Men moet enige ervaring hebben in vakmanschap en bouwtechnieken om dit te durven doen.
De aanschaf van een saunahuis als bouwpakket maakt het project relatief eenvoudig. U ontvangt alle materialen, elementen en hout geprefabriceerd en op maat gezaagd, evenals een gedetailleerde montagehandleiding.
Locatie selectie en bescherming van de privacy
De fundering moet zo recht mogelijk zijn. Bovendien mag de benodigde ruimte voor de buitenruimte niet worden vergeten: Douche- of badkuip voor afkoeling na de saunasessie, een hittebestendige vloerbedekking bijv. van naturstenen rond de saunahuis, ruimte voor de installatie van ligstoelen.
Beschutte plaatsen zijn het meest geschikt, die noch vanaf de straat, noch door buren of wandelaars gezien kunnen worden. Als een dergelijke plaats niet gekozen moet worden, kan men zich ook goed helpen met privacyschermen. Water- en elektriciteitsleidingen moeten ondergronds naar het saunahuis worden aangelegd en natuurlijk tegelijkertijd worden gepland.
Hoe moet een saunahuis er uitzien?
Ten eerste moeten de muren dik genoeg zijn om te voorkomen dat de sauna te snel warmte verliest en voortdurend moet worden opgewarmd. 40mm gaat over de ondergrens, meer is natuurlijk beter. Ook belangrijk zijn goed sluitende deuren en ramen, die ook dienen om de warmte te behouden, isolerend glas is hiervoor optimaal. De ramen van onze sauna's zijn speciaal voor de sauna's gemaakt en zijn bijzonder sterk.
Bij de inrichting van de sauna, d.w.z. de zitbanken, rugleuningen en hoofdsteunen, moet er worden gelet op het gebruik van hoogwaardig hout dat vrij is van splinters en hars en dat weinig warmte geleidt. Abachi of espenhout zijn een goede keuze. De ligvlakken moeten minstens 50 cm breed zijn, bij voorkeur meer als er gewicht personen op moeten zitten of liggen.
De grootte van het saunahuis hangt af van de beschikbare ruimte en de financiële mogelijkheden, maar ook van het aantal mensen dat tegelijkertijd in de sauna moet zijn.
Zelfs kleine sauna's met een grondvlak van ca. zes vierkante meter bieden plaats aan maximaal vier personen wanneer ze de sauna zittend gebruiken. Als u zeer weinig ruimte in de tuin heeft, kunt u misschien het beste een barrelsauna gebruiken die voor dergelijke situaties optimaal is. De barrelsauna's in ons assortiment zijn verkrijgbaar vanaf een totale lengte van 2,40 m, naar keuze met houten of elektrische kachel.
Als je meer ruimte en middelen hebt, zijn er nauwelijks grenzen aan luxe. Aan de onderkant van de weegschaal bevindt zich de kleine tuinsauna, waarvan de buitendeur direct naar de saunaruimte leidt. Middelgrote sauna's bieden meestal een verstandige indeling in voorruimte en saunaruimte, wat vooral in de winter bijzonder goed is, omdat koude lucht niet van buitenaf doordringt bij het betreden en verlaten van de sauna.
Het saunahuis Lupoa 44 is een voorbeeld voor zo'n kleine sauna die men direct betreedt. Met buitenafmeting van slechts 239 x 239 cm biedt hij toch plaats aan drie sauna ligplaatsen, waarvan er twee zelfs 60 cm breed zijn.
De Cubus-70 E, het tweede saunahuis op de foto, biedt het statige formaat van 430 x 430 cm, waarbij de saunaruimte zelf met 220 x 220 cm niet groter is dan bij het Lupoa-model, integendeel. Voorin bevindt zich echter een voorruime, die niet alleen dient als warmtesluis, maar ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Er is zelfs ruimte voor een tuinhok die van buitenaf toegankelijk is, waardoor de Cubus-70 E een echt multifunctioneel huis is.
Bijzonder goed geïsoleerde premium saunacabines van hoge kwaliteit
Het laatste voorbeeld zijn de saunahuizen met premium saunacabines. Daarmee is de ruimte niet zomaar onderverdeeld, maar staat de saunacabine quasi in het huis en heeft weer eigen, bijzonder dikke muren.
In het bovenaanzicht van bovenaf ziet men goed dat er nog veel comfortabele ruimte is die vooral in het koele seizoen voor en na de saunabezoeken gewaardeerd zal worden. Zelfs een doucheruimte is al geïntegreerd, maar niet inbegrepen in de bouwpakket.
Welke verwarming voor de tuinsauna?
De meeste saunahuizen worden tegenwoordig verwarmd met elektrische saunakachels. Ze hebben een stroomkabel nodig die om veiligheidsredenen alleen door een elektricien mag worden gelegd. Het overgrote deel van de saunahuizen die de handel aanbiedt zijn bedoeld voor elektrische verwarming (en Verlichting). Wie echter de voorkeur geeft aan de "urige" verwarming met hout, vindt nog steeds een goed voorbereid aanbod, maar moet dan wel de speciale haard van de schoorsteen goedkeuren om zich te kunnen verhuren.
Welke vloerbedekking?
Voor de saunaruimte zelf zijn er speciale vloermatten en roosters, die als toebehoren te koop zijn. Als het saunahuiz een voorkamer heeft, is men grotendeels vrij om een vloerbedekking naar eigen smaak te kiezen. Wie echter kiest voor natuurlijke materiaal, zoals bijvoorbeeld de populaire sisal tapijten, moet er goed op letten dat hij een variant kiest geïmpregneerd tegen vlekken en vocht. In ieder geval moet de sauna na de saunabezoek voldoende geventileerd zijn - zowel de sauna zelf als de voorkamer.
***
Foto's: ©maison et jardin